torsdag 31 mars 2011

Mat för själen

Kanelbullar....
Rykande färska, hembakade och goda. 
Det är mat för själen, visst? 
Det är ju inte toppen för kroppen. 
Kombinationen socker, vetemjöl och smör gör 
tyvärr inte underverk för fysiken. 
Men jisses vad mysigt det är att baka. 
En konst, liksom. 
Och vad mysigt det är att fika sen, med någon man gillar. 
Och äta hur många bullar man vill....

150 gram smör smältes i kastrull. 
5 dl mjölk tillsättes tills blandningen är fingervarm
50 gram jäst smulas ner i en bunke
Vätskan slås över jästen. Rör om så jästen löser sig. 
Tillsätt 1,5 dl socker, 1 tsk salt och en kupad handfull med kardemumma. 
Helst nymalen. 
Tillsätt sedan vetemjöl till degen precis börjar släppa från bunkens kanter. 
Jäs under duk i 30 minuter.  


Kavla ut degen. 


Bred på en blandning av smör och socker. Pudra över med kanel. 


Vik ihop degen i tre vik. Skär i bitar. 


Twist & turn. Pensla över med ägg. Sockra. 


Skjutts in i ugnen, ca 10-12 minuter i 225 grader. 
Ät och njut så det står härliga till. 

PS, blir det bullar över, så skär dessa i tunna skivor
och stoppa in i ugnen i ca 60 minuter i 140 grader. 
Jätte-goda bull-skorpor som håller länge.