onsdag 9 mars 2011

Grodda :)

Groddar är sprängfyllda med protein, mineraler, spårämnen, vitaminer, fibrer, antioxidantia och nyttiga fetter.





De flesta frön och bönor går att grodda. Följande är särskilt enkla: Bovete, hirs, råris, vete, gröna linser, krasse, sesamfrö, linfrö, alfalfa och ruccola.
Bönor och ärtor är i allmänhet lite svårare, men följande hör till de enklare: Mungbönor, sojabönor, kikärter och adulkbönor.

Hur groddar man?

För stora frön, bönor och linser groddar man enligt nedan:
  1. Skölj noga.
  2. Lägg dem i en burk med lock.
  3. Häll över vatten.

  4. Låt stå över natten på en mörkplats.Sätt på locket.
  5. Häll av vattnet och skölj flera gånger.
  6. Häll av överblivet vatten så att det bara är fukt i burken.
  7. Sätt på locket.
  8. Fortsätt att skölja två gånger dagligen tills dess att groddarna är klara.
Det tar cirka 3 - 7 dagar beroende på sort innan groddarna är färdiga.
Sesamfrö, linfrö, ruccolla rädisfrö, hirs och senapsfrö m.fl. mindre frön ska inte blötläggas. Istället duschar man dem 2 - 4 gånger dagligen.