tisdag 16 april 2013

Mjölk ger alltså inte starka ben. Men broccoli och spenat gör det!

Jag gillar verkligen mjölk.
Oj vad det är gott!
Till nybakade bullar mest.
Ändå kan jag inte annat än
att hålla med Sanna Ehdin
i nedstående bloggtext;
i Sverige och USA dricks
det mer mjölk än i något
annat land, ändå är benskörheten
i just dessa länder påtaglig.
Mjölk ger alltså INTE starka ben.
Kossor har starka ben, för att äter en
himla massa grönt hela dagarna.
Mjölken deras är till för snabbt
växade kreatur - inte människor.

Läs gärna själva och se vad ni tycker!



Mjölk ger benskörhet

Kor har starka ben… men inte människor som dricker mjölk! Sverige och USA är de länder som konsumerar mest mjölkprodukter – ändå har vi högst benskörhet i världen. De amerikanska kvinnorna äter i snitt ett kg komjölksprodukter per dag – och ändå har 30 miljoner benskörhet. Varför då?
Jo, mjölken ger benskörhet eftersom det har en försurande effekt på kroppen. När kroppen blir försurad tas det automatiskt kalcium ur skelettet för att neutralisera syran. Komjölken innehåller också tre gånger så mycket protein som människomjölken, och när vi dricker komjölk omvandlas en stor mängd av det proteinet till syror som alltså tar mer kalcium från skelettet än det tillför. När mjölken är pasteuriserad absorberas inte ens hälften av kalciumet…

Kor har däremot mycket starka ben och hur får de det? Genom att de äter massor av gröna växter, vilket är den bästa källan för kalcium. För oss är bästa källorna gröna bladgrönsaker, bönor och fisk.
Magnesium och zink är också viktigt för att få starka ben. Magnesium lämnar nämligen skelettet före kalcium. D-vitaminet behövs för starka ben, vi får det naturligt via solljuset på sommarhalvåret men se till att inta höga doser D-vitamin på vinterhalvåret.

Att komjölken kan bidra till utveckling av autoimmuna sjukdomar hos oss människor är vetenskapligt belagt. Mjölken genomgår tuff procesing men ultrapasteuriserad och fetthomogenising, vilket innebär att proteinernas naturliga struktur förändras. Pasteuriseringen är till för att döda av bakterierna så de inte kan föröka sig i vår kropp, men bakteriväggarna finns ju kvar och det kan irritera immunförsvaret rejält.
Pastöriseringen sker vid mycket hög temperatur (140 grader i två till fyra sekunder), vilket skadar mjölkproteinernas struktur (denaturerar dem). Komjölken pressas genom små munstycken under högt tryck för att fetthomogeniserats, eller så slås fettet sönder med ultraljud. Då bildas pyttesmå, sönderhackade fettmolekyler som lätt kan passera tarmväggen ut i blodomloppet och orsaka allergier. Kalvar som föds upp med denna onaturliga produkt blir sjuka.

Dessutom är komjölk en näringsdryck avsedd för snabbt växande kalvar, och har därför en helt annan sammansättning än modersmjölken. Mycket kasein som ger starka klövar och horn…
Slutligen: det Svenska Livsmedel(industri)sverket som ”rekommenderar att man dricker ungefär 0,5 liter mjölk, fil eller yoghurt per dag, för att täcka behovet av kalcium”. Ja, om man är kalv kanske och får det direkt från kvigan…