söndag 16 december 2012

Lakrits-kolor i juletid

OK, här kommer ett recept som egentligen
är FÖR gott för att dela med sig av; 
det är farligt gott.


Ingredienser till ca 60 stycken:

3 dl vispgrädde ekologisk
3 dl stevia strö
1 dl sirap 
1 msk kakao ekologiskt
2 msk lakritspulver
2 tsk smör 
200 g mörk fin choklad (inte blockchoklad, för tusan)
halvssalt


Gör så här:
1. Klä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.
2. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och lakritspulver i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar kulprovet, se sidan 54. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
4. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.
5. Smält under tiden chokladen i vattenbad, se sidan 25, låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen!
6. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. 
7. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.