tisdag 8 februari 2011

Morr!

Nästan varje vecka ! kommer patienter till oss efter en rejäl vals inom vården, med allt vad det innebär; vårdcentraler, husläkare, specialistläkare, utredningar, röntgen, scanning, prover, tester, mm.
Patienter med symptom som tex huvudvärk, ofta "kronisk", yrsel, axelproblem, knäproblem, handledsproblem etc, som är fullständigt utredda och sedan släppta med kommentaren "vi hittar inget fel, kolla gärna med en Naprapat."

I vissa fall, påfallande ofta, kan vi hjälpa med en behandling på 30 minuter. EN behandling! I vissa fall krävs det några fler behandlingar.
Är det inte ett förfärligt resursslöseri, både för vården och den enskilda människan, att lägga så mycket tid, energi och pengar, på något som kan ha en sådan enkel lösning?

Självklart är det bra och i många fall nödvändigt att en fullständig utredning sker först, men ett samarbete skulle spara mycket.

Jag tänker på studien som nyligen gjordes, där patienter i kö till operation av olika besvär, erbjöds Naprapatbehandling under sin väntan. Dryga 60% valde, efter Naprapatisk behandling att avstå sin operation, då de blivit av med sina besvär.
Det är enastående, tycker jag. Varför Naprapati inte är en självklar del i vården är för mig ofattbart.