torsdag 7 februari 2013

Balans-semla

Eftersom livet mår gott av lite balans i tillvaron,
och jag aldrig just gillat fanatism, tvärtom,
kommer här ett ganska vanligt recept på semlor.
De är glutenfri dock. Och rätt ekologiska.

Bullar, 16 st små ena:

  • 1 paket semper glutenfri mix  
  • 50g torrjäst
  • 50 g smält smör, eko
  • 1,5 dl ljummet vatten
  • 1 ägg, eko
  • 1 nypa flingsalt
  • 1 msk kardemumma
Blanda samman ingredienserna, 
rulla till små bullar och jäs under duk i 50 min. 
Grädda sedan i ugnen på ca 200° i ca 5-7 min.
Ta ut och låt svalna av. 

Mandelmassa:
  • En bit mandelmassa
  • 1/2 dl mandlar, eko
  • 1 svätt grädde, eko
Kör i mixer; först mandlar, sen även resten, till en lagom slät röra. 

Vispa ekologisk grädde. 

Sen, ja ni vet, skär locket av,
lägg på först mandelmassan, sen grädden. 
Lägg på locket och dofta över lite florsocker. 

Servera med nybryggt kaffe.