fredag 27 juli 2012

Detox-dags


Ibland blir det lite för mycket av det goda. 
Tex under sommaren. 
Man "unnar" sig. 
Kanske känner du dig färdig med detta och längtar efter
en skön, ren och energi-kickande effekt i kroppen?
Här är tio enkla steg för att rensa ut energi-tjuvar
och boosta din egen, naturliga energi!

10 enkla detox-tips:

Detox och sömn
1. Var noga med att sova ordentligt eftersom kroppens främsta rening är under nattetid. Inom ayurvedisk lära sägs den främsta reningen ske mellan 22-02 på natten, så skippa sena kvällar och gå istället upp tidigare på morgonen.



Detox och vätska
2. Drick minst 2-3 Liter renat, filtrerat vatten per dag. Vatten hjälper till att föra ut slagg och gifter, gör dig pigg och alert och minskar risk för uttorkning. Tänk på att vattnet bör ha samma temperatur som du själv, så låt det ligga på mellan 35-37 grader. Drick gärna ett ljummet detoxte istället för en iskall ramlösa.



Detox och motion
3. Motionera ofta och mycket, men med något som du gillar och mår bra av. Promenader, jogging, dans, yoga eller pilates... Den motion som är bäst, är den som blir av.... så prova nya saker, rör dig i din vardag och framförallt, ha roligt medan du gör det.

Detox och ekologisk mat
4. Välj naturliga och ekologiska råvaror som ger gott om näring, utan tillsatser och tungmetaller. Det enklaste är att överlag välja KRAV-märkta produkter eller att handla på små gårdar i din närhet. På det sättet kan du vara trygg i att maten är odlad och tillagad på bästa möjliga sätt. Tänk dock på att allt som är KRAV-märkt inte nödvändigtvis behöver vara hälsosamt.  



Detox och tillagning
5. Tillaga maten så lite som möjligt för att behålla näringen. En detoxkur består till stor del av råa grönsaker, frukter, mjölksyrade grönsaker, fermenterat, groddat eller och blödlagda nötter och frön. Tillagning i mikro, långstekning eller överkokad mat, ger mindre näring och bör undvikas. Välj istället långkok och råkost.

Detox och D-vitamin
6. Komplettera med D-vitamin eftersom det höjer kalkmängden i ditt blod och därmed ger en basisk effekt som är perfekt vid detox. D-vitamin har även stora mängder positiva effekter vid sjukdom och för förebyggande åtgärder. Läs mer: D-vitamin

Detox och pH-värde
7. Öka ditt pH med hjälp av basiska råvaror som exempelvis kalkrika gröna grönsaker. Minska på socker, vete och tillsatser i din mat och byt alla hel- eller halvfabrikat mot naturlig mat. Läs mer: pH-värde och basisk kost 

Detox och återhämtning
8. Prioritera din återhämtning oavsett om du har tid eller inte... Du blir sannolikt en bättre chef, gladare mamma och omtänksammare vän om du är frisk och stark i kropp och själ. Återhämta dig genom mental träning, en stunds vila eller en lång, lugn promenad. 

Detox och energi
9. Inspirera dig i hjärtat och finn din drivkraft genom att träffa nya, härliga människor, börja en rolig och inspirerande hobby eller gå en kurs inom ett nytt och intressant område.  

Detox och livsglädje
10. Sist men inte minst... Skratt är detoxande i allra största grad... Skratt släpper spänningar och ökar vitalitet och genomströmning. Motionera, dansa, skratta, ha kul och ta hand om din energi och tid. Tänk på att din kropp är din boplats under lång tid, så möblera om ibland, fräscha upp och städa ur!

Läs mer på detoxguiden.se