lördag 29 oktober 2011

Löjligt enkelt - faktiskt

Recept på ca 1,4 l hemlagad nyponsoppa
  • 7 dl nypon
  • 1,5 l vatten
  • 1 kanelstång
  • 0,5-1dl råsocker
Häll nypon, kanelstång och vatten i en kastrull. 
Koka i ca 10 minuter. 
Mixa med stavmixer. 
Sila genom en vanlig sil. Hjälp till med en slev. 
Smaka. Till lite socker efter behov. 

Egen nyponsoppa är jätte-enkelt att göra
och att plocka nypon en vacker höstdag, 
 är en glädje. 
Nypon är dessutom en riktig vitaminbomb som 
innehåller mängder av nyttigheter. 









*****
 Energi-
  nivå
ÄmnePer 100 gram (304 kcal) 
Nypon

energimatare_hog_ganska
Ganska
hög


68 gram
gram 
12 gram

270 milligram (360 % av RDI)
7000 mikrogram karotin (146 % av RDI)
0,3 milligram (19 % av RDI)
1,5 milligram (12 % av RDI)
123  milligram (15 % av RDI) 
4,2 milligram (30 % av RDI)
1600  milligram (52 % av RDI) 
310 milligram (39 % av RDI) 
240 milligram (80 % av RDI) 

Nypon innehåller mest C-vitamin av alla frukter och bär. Innehåller därtill en mängd andra nyttiga näringsämnen.
Nypon är bra mot ledvärk och inflammationer. GOPO, galactolipid är ett ämne som består av fettsyror och sockerarter och som tros ligga bakom den positiva effekten.
Nypon är även bra mot urinvägsinfektioner. Innehåller även fytokemikalier som stärker immunförsvaret.
Nypon har också visat sig hämma delningen av cancerceller vid bröstcancer och tjocktarmscancer vid vissa studier.
Tips!
Blanda nyponmjöl i din gröt eller müsli!