måndag 11 mars 2013

Nakenhavre




Havre är ett kraftfoder som i alla tider har använts ofördärvat till bland annat hästar. 
När det kommer till våra egna kök är den vanligast i form av 
ångpreparerade och kemikaliesaltade gryn som enligt tradition 
uppvärms till gröt för att sedan ätas. Om du sväljer havrekornen hela, 
kan ge din tunntarm en välbehövlig “peeling” och sedan 
nära dina immunförsvarshöjande tarmbakterier.

Helhavreterapi
Tag en struken matsked helhavre 2-3 gånger per dag. 
När havrekornen har legat i tunntarmen knappt ett dygn kommer de in i tjocktarmen, 
där de öppnas och förser bakterier som bland annat Bifolus med mat, så kallad prebiotika. 

Innehåll
Förutom att göda dina tjocktarmsbakterier innehåller helhavren 
också egna goda bakterier samt kli, fibrer, niacin, tiamin,
enzymer, järn, zink, magnesium, fosfor, aminosyror (14%), 
avenin, Omega 3 (43%), 6 (39%) och 9 (19%) - 
fettsyror (ca 8%) saponiner, kalcium, stärkelse (55%), m.m.

Glutenfritt tips
Mal havren själv i en kaffekvarn eller kryddkvarn. 
Det ger dig ett utmärkt glutenfritt mjöl.

Receptet 4 portioner



400 gram  nakenhavre
200 gram  parmesanost
250 gram  rucola
1 kruka(or)  basilika
3 ask  cocktailtomat(er)
1 st  vitlöksklyfta(or)
3 dl  olivolja
salt och peppar
100 gram  pinjenötter


1. Koka nakenhavren 15 - 20 minuter i lättsaltat vatten, kyl med kallt vatten.

2. Riv hälften av parmesanen och mixa med vitlöken och hälften av ruccolan.

3. Tillsätt olivolja i en tunn stråle tills det blir en slät smet.

4. Lägg i hälften av pinjekärnorna och all basilikan, utom ett par blad till garnering.Mixa igen och tillsätt mer olja om det behövs.

5. Slå upp i en skål och smaka av med salt och peppar, ställ kallt.

6. Hyvla resten av parmesanen. Rosta pinjekärnorna lätt i stekpanna, samt dela tomaterna.

7. Blanda den rumstempererade nakenhavren med peston och tomaterna. Smaka av med salt och peppar.

8. Garnera med parmesanskivorna, de rostade pinjekärnorna, ruccolan och basilikabladen.

Servera med ugnsbakad lax, eller kycklingfilé för mer proteinrikt alternativ.