Tänkte tipsa om en bra och enkel bok om
"detox light" och lättillgänglig, nyttigare mat.
Det är denna:
Den här boken har ett inledande kapitel om kost
som är väldigt lättbegripligt. Dessutom sätter den
fingret på ett av vår tids största problem gällande
kost, nämligen hur hel- och halvfabrikat proppas
fullt av sånt vi inte behöver, så att onyttigheter göms
i sån mat som många tror är bra. Man tror sig unvika
socker genom att utesluta godis, men får mängder av socker
i sig när man äter skinka, bröd, yoghurt etc.
På grund av den sk "fettskräcken" som startade på 80-talet,
har man tagit bort fett från mat, vilket oftast är smakbärande.
För att maten ska smaka bra tillsätter man istället socker mm,
vilket i sin tur, som ni vet, resulterat i en stor våg av övervikt
och en enorm ökning av diabetes typ 2. Så samtidigt som hushållen
minskar sitt bruk av socker (det synliga) ökar mattillverkar användningen
av socker i mat. Summan blir plus / minus / noll för de sista åren.
Dvs, konsumenterna VILL minska sitt sockerintag och vara mer
hälsosamma, men blir lurade!
Nu kom jag bort från tråden här - boken!
Allt ovanstående finns att läsa i boken.
Sedan följer ett antal mysiga och fina recept som passar
bra för hela familjen. Tex mjölfritt bröd, dipsåser, mm.
De två detoxveckorna som rekommenderas är ungefär så
som jag gör just nu, och tro mig - det är väldigt gör-bart!