torsdag 7 februari 2013

ÄGG


Jag rekommenderar ofta ägg som livsmedel.
Har därför samlat några riktigt bra fakta här nedan.
Läs och begrunda.
Gå sen och köp en stort paket ekologiska sprättägg :)


"Att ägg är ett mycket bra livsmedel är ingen nyhet. Men att vitamininnehållet var så pass högt är nytt för oss, säger Irene Mattisson, som arbetat med undersökningen på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket konstaterar bland annat att ägg är en viktig naturlig källa till D-vitamin eftersom det finns så få naturliga D-vitaminkällor. Undersökningen visar också att ägg innehåller höga halter av E-vitamin, A-vitamin, B-vitamin och Folat. Förutom sitt höga vitamininnehåll är ägg mycket rika på antioxidanten selen samt innehåller järn, zink och jod.

- Det finns få andra livsmedel som har ett så komplett vitamininnehåll och är så rika på viktiga spårämnen, säger Irene Mattisson.

Med en 3-äggsomelett får man i sig hela sitt dagliga behov av selen, vitamin E och B12 samt hälften av de rekommenderade mängderna A-vitamin, Riboflavin och Folat. Dessutom får man en fjärdedel av D-vitaminbehovet."


Angående ägg och kolesterol så är det en mycket snedvridna myt som tyvärr verkar sitta som ingjuten i berggrunden. Än idag får jag ofta frågan om hur många ägg som är ”farligt” att äta, om man ska plocka bort gulan o.s.v. Jag rekommenderar defintivt dagligt intag av ägg utan minsta oro om man är frisk.

I en studie där man undersökte effekten av viktnedgång från en lågkolhydratkost där ena gruppen inte åt ägg och den andra tre ägg per dag så såg man t.o.m. bättre kolesterolvärden hos äggätarna.


Näringsvärde i ägg  
   
I genomsnitt väger ägget ca 63 gram men kan variera från ca 40 till ca 80 gram. Skalet väger ca 7-8 gram i normala fall. Av innehållet väger vitan ca 2/3 och gulan ca 1/3. Små ägg innehåller förhållandevis mer vita.  
   
NÄRINGSVÄRDE I ÄGG (PER 100 G ÄTLIG DEL):  
   
Energi och näringsvärden    Mängd
Energi    612 kJ, 146 kcal
Protein    12,6 g
Fett    10,1 g
Kolhydrater    1,4 g
Kolesterol    0,4 g
Vitaminer    Mängd
B-karoten (A)    42 µg
Retinol (A)    204 µg
œ-tokoferol (E)    1,8 mg
D-vitamin    1,4 µg
Bl-tiamin    0,07 mg
B2-riboflavin    0,45 mg
B6-vitamin    0,1 mg
Folacin (B)    47 µg
B12-vitamin    1,5 µg
Biotin (B)    25 µg
Pantotensyra    1,8 mg
K-vitamin    45 µg
Mineraler och spårämnen    Mängd
Natrium    132 mg
Kalium    126 mg
Kalcium    50 mg
Fosfor    200 mg
Magnesium    13 mg
Järn    1,91 mg
Zink    0,3 mg
Jod    21 µg
Koppar    0,03 mg
Mangan    0,02 mg
Fluor    30 µg
Krom    0,5 µg
Selen    24 µg
Molybden    9 µg
Aminosyror    Mängd
Isoleucin    730 mg
Leucin    1150 mg
Lysin    990 mg
Metionin    440 mg
Fenylalanin    710 mg
Tyrosin    560 mg
Treonin    610 mg
Cystein    260 mg
Tryptofan    180 mg
Valin    950 mg
Arginin    830 mg
Histidin    320 mg
Alanin    770 mg
Asparaginsyra    1350 mg
GlutaminSyra    1540 mg
Glycin    460 mg
Prolin    510 mg
Serlin    990 mg
Mättade fettsyror    Mängd
Myristinsyra    0,03 g
Palmitinsyra    2,10 g
Stearinsyra    0,63 g
TOTALT:    2,76 g
Enkelomättade fettsyror    Mängd
Palmitoljesyra    0,37 g
Oljesyra    4,08 g
Gadoljesyra    0,02 g
TOTALT:    4,47 g
Fleromättade fettsyror    Mängd
Linolsyra    0,78 g
Linolensyra    0,05 g
Arakidonsyra    0,12 g
Dokosapentaensyra    0,01 g
Cervonsyra    0,12 g
TOTALT:    1,08 g
   
Källa: Statens livsmedelsverk