torsdag 7 februari 2013
ÄGG
Jag rekommenderar ofta ägg som livsmedel.
Har därför samlat några riktigt bra fakta här nedan.
Läs och begrunda.
Gå sen och köp en stort paket ekologiska sprättägg :)
"Att ägg är ett mycket bra livsmedel är ingen nyhet. Men att vitamininnehållet var så pass högt är nytt för oss, säger Irene Mattisson, som arbetat med undersökningen på Livsmedelsverket.
Livsmedelsverket konstaterar bland annat att ägg är en viktig naturlig källa till D-vitamin eftersom det finns så få naturliga D-vitaminkällor. Undersökningen visar också att ägg innehåller höga halter av E-vitamin, A-vitamin, B-vitamin och Folat. Förutom sitt höga vitamininnehåll är ägg mycket rika på antioxidanten selen samt innehåller järn, zink och jod.
- Det finns få andra livsmedel som har ett så komplett vitamininnehåll och är så rika på viktiga spårämnen, säger Irene Mattisson.
Med en 3-äggsomelett får man i sig hela sitt dagliga behov av selen, vitamin E och B12 samt hälften av de rekommenderade mängderna A-vitamin, Riboflavin och Folat. Dessutom får man en fjärdedel av D-vitaminbehovet."
Angående ägg och kolesterol så är det en mycket snedvridna myt som tyvärr verkar sitta som ingjuten i berggrunden. Än idag får jag ofta frågan om hur många ägg som är ”farligt” att äta, om man ska plocka bort gulan o.s.v. Jag rekommenderar defintivt dagligt intag av ägg utan minsta oro om man är frisk.
I en studie där man undersökte effekten av viktnedgång från en lågkolhydratkost där ena gruppen inte åt ägg och den andra tre ägg per dag så såg man t.o.m. bättre kolesterolvärden hos äggätarna.
Näringsvärde i ägg
I genomsnitt väger ägget ca 63 gram men kan variera från ca 40 till ca 80 gram. Skalet väger ca 7-8 gram i normala fall. Av innehållet väger vitan ca 2/3 och gulan ca 1/3. Små ägg innehåller förhållandevis mer vita.
NÄRINGSVÄRDE I ÄGG (PER 100 G ÄTLIG DEL):
Energi och näringsvärden Mängd
Energi 612 kJ, 146 kcal
Protein 12,6 g
Fett 10,1 g
Kolhydrater 1,4 g
Kolesterol 0,4 g
Vitaminer Mängd
B-karoten (A) 42 µg
Retinol (A) 204 µg
œ-tokoferol (E) 1,8 mg
D-vitamin 1,4 µg
Bl-tiamin 0,07 mg
B2-riboflavin 0,45 mg
B6-vitamin 0,1 mg
Folacin (B) 47 µg
B12-vitamin 1,5 µg
Biotin (B) 25 µg
Pantotensyra 1,8 mg
K-vitamin 45 µg
Mineraler och spårämnen Mängd
Natrium 132 mg
Kalium 126 mg
Kalcium 50 mg
Fosfor 200 mg
Magnesium 13 mg
Järn 1,91 mg
Zink 0,3 mg
Jod 21 µg
Koppar 0,03 mg
Mangan 0,02 mg
Fluor 30 µg
Krom 0,5 µg
Selen 24 µg
Molybden 9 µg
Aminosyror Mängd
Isoleucin 730 mg
Leucin 1150 mg
Lysin 990 mg
Metionin 440 mg
Fenylalanin 710 mg
Tyrosin 560 mg
Treonin 610 mg
Cystein 260 mg
Tryptofan 180 mg
Valin 950 mg
Arginin 830 mg
Histidin 320 mg
Alanin 770 mg
Asparaginsyra 1350 mg
GlutaminSyra 1540 mg
Glycin 460 mg
Prolin 510 mg
Serlin 990 mg
Mättade fettsyror Mängd
Myristinsyra 0,03 g
Palmitinsyra 2,10 g
Stearinsyra 0,63 g
TOTALT: 2,76 g
Enkelomättade fettsyror Mängd
Palmitoljesyra 0,37 g
Oljesyra 4,08 g
Gadoljesyra 0,02 g
TOTALT: 4,47 g
Fleromättade fettsyror Mängd
Linolsyra 0,78 g
Linolensyra 0,05 g
Arakidonsyra 0,12 g
Dokosapentaensyra 0,01 g
Cervonsyra 0,12 g
TOTALT: 1,08 g
Källa: Statens livsmedelsverk