De flesta frön och bönor går att grodda. Följande är särskilt enkla: Bovete, hirs, råris, vete, gröna linser, krasse, sesamfrö, linfrö, alfalfa och ruccola.
Bönor och ärtor är i allmänhet lite svårare, men följande hör till de enklare: Mungbönor, sojabönor, kikärter och adulkbönor.
Hur groddar man?
För stora frön, bönor och linser groddar man enligt nedan:
- Skölj noga.
- Lägg dem i en burk med lock.
- Häll över vatten.
Låt stå över natten på en mörkplats.Sätt på locket.- Häll av vattnet och skölj flera gånger.
- Häll av överblivet vatten så att det bara är fukt i burken.
- Sätt på locket.
- Fortsätt att skölja två gånger dagligen tills dess att groddarna är klara.
Sesamfrö, linfrö, ruccolla rädisfrö, hirs och senapsfrö m.fl. mindre frön ska inte blötläggas. Istället duschar man dem 2 - 4 gånger dagligen.